Pampeliškový sirup s medem

Každé jaro jsou jich plné louky, zahrádky a pole, zdobí trávníky, lemují okraje silnic a vábí k usazení se do žlutého koberce. Jejich zářivá barva se leskne v prvním sluníčku jako zlaté ornamenty položené na zeleném sametu. O kom to tu píši? Přece o pampeliškách. Pro někoho plevel, pro jiné zázračný lék a pochoutka do jídelníčku.

Pampeliška se dá zpracovat celá, kořen, list i květ. Z kořene si můžete udělat čaj, který je vhodný při onemocnění jater, sleziny nebo při nechutenství. Použít se dá čerstvý i usušený. Mladé listy jsou vhodné do jarního salátu, které dodají nahořklou chuť surovinám, ze kterých salát připravujete. Listy pokud možno sbírejte ze stinného místa. Ty, které jsou vystaveny přímému sluníčku, mívají silnou hořkost. Z květu, který já mám osobně nejraději, si připravíte báječný sirup, na který vám přináším recept i s postupem.

Hojnost a nahořklá chuť byliny je po staletí vyhledávanou pochoutkou v kuchyni. Jedlá je celá, od kořene, listy až po zlatý květ. Rostlina obsahuje polysacharid inulin, který je vhodný i pro diabetiky (molekuly fruktózy). Má probiotické účinky, jimiž nepřímo podporuje naši imunitu.

Máte doma hojnost pampelišek a chcete si sirup připravit sami doma? Vyzkoušejte recept, který vás prostě nadchne.

Co budete potřebovat?

  • 200 květů pampelišky
  • 1 a 1/2 litru studené, převařené vody
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 BIO citron
  • 1 BIO limetka
  • 450 g medu

A jak postupovat dál?

Květy z louky (měly by se sbírat v bezprašném prostředí, nejlépe na horských lukách) nasypeme do nádoby a zalijeme studenou, předem převařenou vodou. Přidáme na kolečka nakrájený a dobře omytý citron s limetkou a dáme povařit na 10 minut. Směs necháme takto macerovat do druhého dne, kdy ji přecedíme přes jemné sítko (já používám k sítku ještě plátno), přisypeme cukr a přivedeme k varu. Směs vaříme 60 minut do konzistence sirupu.

Odstavte z plotýnky a nechte vychladnout pod 40 °C. Přidejte med a dobře promíchejte. Nalijte do skleniček a obraťte dnem vzhůru. Až sirup vystydne, skleničky vraťte do původní polohy víčkem nahoru a uskladněte v suchu a temnu. 

Můj TIP:

lahodný a zdravý sirup můžete používat k dochucení zeleninových nebo ovocných salátů, jogurtu, tvarohu, krémů do dezertů. Nebo jej naředit dle chuti pramenitou vodou a pít jako osvěžující nápoj. Protože jsem milovník kávy, používám sirup k dochucení tohoto lahodného moku.

Do hotového nápoje (nejvíce jeho chuť vynikne v kávě Caffé Latté nebo Cappuccina) přilijte 2 cl pampeliškového sirupu. Již nemusíte více sladit cukrem.

V zimním období přidávejte sirup do zázvorového čaje jako pomocníka při nachlazení a posílení imunity.