Ořechy v medu alias energie sbalená (nejen) na cesty

Jádra ořechů naložená v medu jsou výtečnou pochoutkou pro zdravé mlsání. Dodají energii, svěžest, krásu a jsou zdrojem celé řady blahodárných vitamínů a minerálů. 

Když se spojí med a ořechová jádra, vznikne neuvěřitelně dobrá, hříšně sladká a energeticky vydatná mňamka. Dvě superpotraviny, které dokáží uspokojit snad všechny tělesné vjemy, ukonejšit chutě na sladké a navíc ještě dodají pořádnou dávku vitality.

Med je takový malý zázrak s velikánskými účinky prospěšnými pro navození stavu úplné blaženosti. Kdykoliv mě honí mlsná, otevřu si skleničku naší báječné medové energie a pomalu se oddávám pocitu štěstí a radosti. 

Vděčnost k medu jako přírodnímu léku jsem podědila po své babičce, která ho dokázala bravurně dodávat kamkoliv to jen šlo. Využívala jeho síly jako sladidla i jako zdroje potravy. Vyráběla skvělé sirupy snad na všechny běžné podzimní a zimní neduhy. Kapka medu s bylinkami dokázala divy. 

Ve spíži nikdy nesměly chybět ořechy, sušené či kandované ovoce naložené v medu. Nejen, že skleničky s obsahem skvostně vypadají, ale navíc i báječně chutnají. Když nebyl čas na pečení a chuť na nějakou sladkost neodkladatelná, sáhlo se po energetické náloži a zdravá slaďoučká pochoutka se mohla po lžičkách uždibovat.

Med dodává spoustu energie hlavně díky cukrům v něm obsažených. Jedná se však o kombinaci cukrů ovocných a hroznových, které se spojují s aminokyselinami, minerály, vitamíny a stopovými prvky a vytvářejí pro organismus takovou malou posilovnu imunitního systému.

Prokazuje tělu i duši velkou službu. Dobíjí baterky při námaze, pohladí zažívání, vypomůže při nachlazení a podpoří dlouhověkost. Takový medový rituál dokáže zázraky. Medová koupel spojená s medovým zábalem vlasů a nanesenou pleťovou medovou maskou navodí atmosféru přímo idylickou.

Zpátky do kuchyně! 


Co všechno se dá do takové skleničky nasypat?


Jakákoliv ořechová jádra. Samozřejmě nesolená! Pěkně křupavá, čerstvá a suchá. Pokud přidávám mandle, pak rozhodně loupané. Když z nich po horko-studené lázni odstraním slupku, nechávám je řádně proschnout. Navlhlé by mohly v medu spáchat pěknou neplechu. 

Hodně často do medu nakládám křížaly. Jablíčka ručně utržená v sadu umyji, nakrájím na tenké plátky, odstraním jadřinec a pozvolna suším v sušičce pěkně dokřupava. Obdobně si suším ostatní zahradní ovoce. Domácí, bez přídavku cukrů, konzervantů a jiných barviv.

V medu výtečně chutná i ovoce kandované. Štiplavý zázvor po rozležení dodá sladké laskomince chuť nevšední ba dokonce atraktivní.

Moje děti mají nejraději medovou energii s kandovanými jahodami. V prosinci si tak připomínají krásné letní měsíce, kdy si je čerstvé natrhají přímo na záhonku.

Taková hezky barevná skládanka ze sušeného ovoce a oříšků neurazí žádného oslavence. Medové energie jsou originálním chutným dárečkem, co potěší oko a pohladí chuťové pohárky. Když jsem nedávno přemýšlela nad nevšedním darem pro nevěstu a ženicha, nad takovým, který si vychutnají s láskou a vědomím radosti a štěstí, co byl vyroben jen pro ně dva - z řádky nápadů vyšel jeden originální. Připravím jim skleničku z dobrot, které oba zbožňují!

Trocha orientu, špetka plážových vzpomínek a kousek "modrého z nebe". Sušené limetky z Persie, kandovaný kokos z Thajska a sušené borůvky z nejvyšších vrcholků Šumavských. Trojkombinace netradičních chutí spojená s naším vzácným medem prokázala službu přímo královskou.


Díky tvým jedinečným kulinářským nápadům si můžeme užívat celý svět v jedné skleničce!

(novomanželé Jana a Marek Zíkovi)


Takový malý kousek zemského ráje potopeného v lahodném medu dokáže otevřít brány ke štěstí a vytvořit láskyplnou atmosféru kdekoliv na světě. Med k lásce neodmyslitelně patří. Pro slovo líbánky mají Angličané svůj medově znějící název honeymoon. I sousedé Slováci říkají tomuto zamilovanému období medové týždne.

Malá sklenička nabitá energií je báječným průvodcem i na horské túry. Když vyrážíme na dlouhé výšlapy po našich šumavských vrších, nikdy v batůžku nechybí jedna sbalená. Po lžičkách postupně dobíjíme baterky, dodáváme prospěšné živiny a udržujeme se ve formě. Přiznávám, že na hřebenech hor, kde už pomalu síla dochází, se po dávce medové pochoutky cítíme okamžitě fit. 


A jak si medovou energii (nejen) na cesty připravit doma?


Jednoduchá, rychlá a zábavná příprava s velmi prospěšným cílem - dodat tělu zásobu vitamínů a minerálů s přílivem nové energie. 

Potřebujete skleničky optimální velikosti s víčkem. Pro dárkové balení si zvolte nějaký luxusnější kabátek. Já s oblibou používám s klipsovým uzávěrem a pro úplné VIP pak skleničky tzv. WECKOVKY. Ty dodají veškerému svému obsahu pokaždé šarm a šmrnc. Na domácí mlsání či na cesty je vhodnější praktická sklenička se šroubovacím uzávěrem. A velikost? Taková akorát. Ideální je tak do objemu 250 ml. 

Hlavní náplní je to, na čem si v medu chcete pochutnat. Kolik lidí, tolik rozmanitých chutí. Chce to jen trochu fantazie a nebát se experimentů.

Tak třeba ovoce v sušeném stavu. Doporučuji kupovat ho v BIO kvalitě, bez přidaných barviv, siřičitanů a přebytečných cukrů. Nejlépe si ho nasušte ve své domácí sušce sami. Víte, co nakládáte, konzumujete nebo posíláte dál. Mohou to být meruňky, švestky,datle, fíky, ale i plátky voňavého kokosu.

K nejoblíbenějším variacím patří bezesporu ořechová jádra. Nesolená, kvalitní a nežluklá. Výtečně chutnají obyčejné české vlašské ořechy. Zbavené skořápek a mírně prosušené utopené ve zlatém medu vytváří pochoutku přímo královskou. Pro zvýraznění chuti můžete oříšky mírně předpéci při teplotě 180 °C nejdéle však 7 minut. 

Určitě si pochutnáte na oříšcích para, kešu a pistáciích. Zaběhněte si na okraj lesů natrhat pár jader lískových oříšků. Spojíte příjemné s užitečným. Krátká podzimní procházka udělá dobře po těle i duši každému a ručně trhané křupavé oříšky přímo z přírody jsou tím nejlepším dodavatelem celé řady velmi prospěšných vitamínů a minerálů. 

Pokud používám mandle, zbavuji je hnědé slupky. "Nahé" mnohem lépe chutnají i na oko vypadají lákavěji.

S kandovaným ovocem je to stejné jako se sušeným. Pokaždé sáhněte po kvalitnějším balení. Osvědčily se nám jahody, kokos nebo aromatický zázvor. Úplnou peckou jsou kandované citrusy, které rozbijí sladkost medu a pamlsku dodají jemně palčivou chuť.

Zkrátka a dobře, vše, co vám chutná a lahodí, nasypte do skleničky a zalijte čerstvým medem. Já používám zcezený, krátce vytočený z medometu. Pokud se vám bude jevit příliš hustý, klidně ho mírně nahřejte. Snáze pak pronikne mezi všechny volné štěrbiny v náplni. Až je sklenička plná, přestanou se vytvářet vzduchové bubliny, můžete zavíčkovat a uskladnit. Doporučuji do 20 °C v temném místě. Čerstvě hotové skleničky nechte proležet alespoň tři týdny. Chutě se lehce propojí a vůně příjemně promísí. Tvrdá ořechová jádra krásně změknou a uvolní do medu to nejlepší ze sebe.

Vlašské ořechy v medovicovém medu
Vlašské ořechy v medovicovém medu