Medovicový MED letos naposled. Čtvrté medobraní a zahájení sezóny včelího odpočinku

Je začátek srpna a naše medová sezóna už opravdu končí. Letošní rok o tři týdny dříve. Příroda si tentokrát pospíšila se vším. U nás v Pošumaví dokvétá třezalka a na lukách jsou ještě k vidění sem tam nějaké růžové paličky jetele lučního. Nektar posbíraný z posledních květů si včely už zpracují sami na své vlastní zásoby. I tak nastává čas na jejich krmení.

Po posledním medování jsme sundali medníky a zkontrolovali plodiště. Každému včelstvu jsme ponechali zbytky květového medu, který je pro ně nejlepší a nejpřirozenější potravou. Až jej postupně spořádají, dostanou od nás do krmítek porci cukerného roztoku. Používáme klasický krystalový smíchaný v teplé vodní lázni. 

Čtvrtým stáčením jsme tedy ukončili medovou sezónu a zahájili období včelího odpočinku. V úlech se v srpnu začínají líhnout dlouhověké včely, které se na jaře začnou starat o novou generaci. Je důležité, aby měly poctivou zásobu papání. V jaké síle totiž vstupují do zimy, v tak kvalitní formě se na jaře rozlétnou do probouzející se přírody.

Čerstvý med, zrovna vytočený přes síto do sklenice, je prostě dokonalý. Zbožňuji tuhle část práce, kdy mi ještě teplý protéká mezi prsty a vytváří tenké vláčné provazce, které přímo svádějí k ochutnávání. Nikdy nejsem našeho elixíru dlouhověkosti dost namlsaná. Když je dílo hotové, po vzoru řeckých odborníků včelařů, připravuji sladké pirohy plněné tvarohem. Ty pak na talíři hustě zalévám hustým medem tak, aby v něm rovnou plavaly. Pochoutka leč kalorická, přesto naprosto bezkonkurenční, co se sladkých dezertů s medem týče. 

Poslední medobraní je také poslední možností zabojovat o zlato! Uzávěrka letošního ročníku soutěže o ČESKÝ MED 2018 je 15. srpna. A tak se třináctého vydává na cestu med z posledního srpnového stáčení, aby ukázal v jaké kvalitě přišel na svět a jak ho posoudí odborná porota ve Výzkumném ústavu v Dole.

Na jaké parametry se komise zaměřuje a co se vlastně na medu hodnotí?

Nejvyšší počet bodů získávají fyzikálně chemické vlastnosti medu a povinné údaje na etiketě. Dále je hodnotícím kritériem správnost etikety včetně doplňujících údajů, senzorika medu a celkový estetický dojem ze zaslaného produktu.

Soutěžit o ceny bude MED v luxusní skleničce WECK, který naši zákazníci jednoduše milují. Originální dárkové balení, kterým nikdy nestřelíte vedle. Dokonalost patří od nepaměti k dokonalosti. Slaďoučké tekuté zlato si zaslouží hýčkat v jedné z nejlepších skleniček na světě. 

"Kdo jiný by měl vyhrát, než ten, kdo svou práci dělá s láskou, trpělivostí a pevným přesvědčením" povídá naše milá paní poštmistrová, když na balík lepí známku EXPRESS. "A zlatou mi přineste ukázat!"  dodává se širokým úsměvem na rtech.

Slova od někoho, kdo poštovnímu úřadu zasvětil celých třicet sedm let, jsou hřejivá, povzbudivá a velmi upřímná. Tak ať se děje vůle včelařská!

Přijímáme poslední rezervace medu. Jsme vám všem k dispozici na aparátu, mailu nebo skrze formulář v kontaktech. Děkujeme a těšíme se na shledání.

Informace o soutěži a jejích podmínkách na adrese: SOUTĚŽ ČESKÝ MED


Další skleničky se radují z označení ČESKÝ MED


I poslední letošní medobraní si vysloužilo ocenění - med má právo užívat označení ČESKÝ. Splňuje tak veškeré podmínky stanovené vyhláškou (76/2003). Když jsem přebírala velkou bílou obálku s razítkem VÚVč od pošťáka, pocítila jsem takové jemné šimrání v břiše. To mám pokaždé, když očekávám nějaké moc důležité zprávy nebo stojím před významným rozhodnutím. Rozlepuji a vytahuji tři klíčové archy papíru. Jeden obzvlášť klíčový je z tvrdé čtvrtky a vyladěný do barvy medu. Je to další CERTIFIKÁT! 

A tak si říkám, že naše práce má smysl. Přináší radost nejen nám, ale i lidem z výzkumáku, kteří med hodnotí a pak především všem koncovým zákazníkům - našim věrným klientům, kteří se rádi pro naše produkty vracejí. Děkujeme za oddanost a slibujeme, že náš MED Z POŠUMAVÍ bude vždycky připravován s láskou k vám a úctou k přírodě.