Med z Pošumaví se právem pyšní certifikovaným označením ČESKÝ

Jen stěží lze slovy popsat ta obrovská RADOST, kterou nám dnes nadělil Výzkumný ústav včelařský v Dole. Náš úžasný Med z Pošumaví se ode dneška pyšní certifikátem, který mu dovoluje užívat název ČESKÝ MED.

Tahle eminentní známka zaručuje pro každou takto označenou skleničku záruku kvality a faktického původu medu. Udělována je na základě účasti v celorepublikové soutěži, kam se včelaři mohou dobrovolně přihlásit a vzorky svého medu do ní zaslat. 

Hodnotícími parametry jsou kvalita a značení medu. Tedy nejen jak celý obsah skleničky chutná, ale také jak lahodí oku. Při výběru produktu kupujeme přece i očima. Zkrátka a dobře, estetický dojem je pro konzumenta velmi důležitý a mnohdy i rozhodující. 

Než se dokáže posoudit samotná chuť a vůně medu (pokud tedy není možná ochutnávka), vítězí při výběru lákavý obal s přitažlivou etiketou.

Jak a čím si tedy náš med označení zasloužil?


Nektar z květů sbíraný včelkami pochází z velmi čisté a okouzlující přírody v Pošumaví, přímo pod Želivským vrchem 


V okolí doletu nerostou žádné zemědělské plodiny, jakými jsou slunečnice či řepka. Včelíny jsou umístěny pod košatými korunami akátů s výhledem na voňavé louky a záda jim kryjí rozlehlé ovocné sady a hluboké lesy.

Kdy se med stává opravdu medem? Nektar, který včelky sbírají z květů, obsahuje kolem třiceti až padesáti procenty vody. Je ukládán do plástů, kde dozrává. V průběhu sběru a ukládání ho dělnice zpracovávají a enzymovým štěpením v žaludku mu napomáhají v proměnu na med. Tímto procesem je med obohacován některými látkami z jejich vlastního organismu. 

Když se z medu odpaří přebytečná voda a med získá požadovanou chuť a konzistenci, včely plásty zavíčkují. V této fázi nastupuje práce včelaře, kdy medník vybere, odvíčkuje a med vytočí.

Když jsem na konci minulého roku psala svou vision board  pro rok 2018, jedním z jejích cílů bylo posunout naši produkci medu zase o krůček dál. Na začátku ledna jsem snila o tom, že náš lahodný a tolik oblíbený "elixír mládí" si jednou ponese na svém obalu známku vybrané kvality oceněnou nejvyšším úřadem pro obor včelařství.

O jeho výjimečné kvalitě v níž se harmonicky propojuje lahodná chuť s jemnou květinovou vůní nás přesvědčují věrní zákazníci, kteří si medem doslazují život na různých končinách naší vlasti. Zasadili ve mě semínko hlubokého přesvědčení, že náš med si metál zkrátka a dobře zaslouží.

Čas se mi zdál nekonečný. Zima jako by ne a ne skončit. Dlouhé mrazivé večery jsem trávila před krbem pročítáním podmínek pro získávání certifikátů a udělování medailí. Přísná pravidla stanovující předpoklad pro úspěch ocenění jsem pojala jako VELKOU VÝZVU a začala se připravovat na hlavní medovou sezónu.

Svou tvůrčí a kreativní energii jsem věnovala do návrhu etikety, která musí splňovat přesné a nezavádějící informace o produktu, který se ve skleničce ukrývá. Náš med označujeme podle původu lokality, kde je nektar sbírán. V místech, kde se snoubí členité kopce s malebnými údolími. Tam, co rozlehlé louky plynule přecházející ve smíšené lesy, na samém okraji Chráněné krajinné oblasti, se nachází kousek malebného kraje, kterému již od dětství říkám Pošumaví. 


Část Šumavy s laskavou energií, panenskou přírodou a neuspěchaným životním rytmem


Med zde dozrává v plástech, získává konzistenci a chuťové vlastnosti jemu náležející, aby mohl být v pravý čas vyjmut, vytočen a naskladněn. 

Návrh viněty vyšel ze spontánního nápadu, kdy jsem skleničku medu fotografovala spolu s andělíčkem na pařezu porostlém mechem. Právě tento mystický symbol mi připomíná jemnost, šlechetnost a vlídnost - ctnosti, které by medu chybět neměli.


I náš med má svůj talisman štěstí


Konečně přišlo jaro a s ním i první naděje. Jako mávnutím kouzelného proutku rozkvetly první kvítky na lukách a keře trnek se zabalily do bílého pláště. Pilné včelky se vydaly na průzkumné lety. První snůška byla po pár týdnech na světě. Intenzivní vůně medu si s sebou nesla esenci fialek a barvičkou připomínala lesknoucí se kousek zlata v slunečním svitu. 

Ani jsem nestačila skleněné obaly polepit těmi správnými nálepkami a už byl med rozebraný. 


Certifikát nám přineslo až druhé červnové medobraní


To první sotva pokrylo naléhavou poptávku po této vzácné přírodní potravině známé po celé tisíciletí.

Při druhém vytáčení jsem si pospíšila a dva vzorky medu opatřené originálním štítkem nesoucím veškerá potřebná data poslala do výzkumáku. Za týden přišel VERDIKT:


Med označený jako medovicový z Pošumaví VYHOVUJE v měřených parametrech a je VÝBORNÉ KVALITY


Medu je udělen CERTIFIKÁT, který dovoluje produktu nosit hrdě známku ČESKÝ MED. 

Jeden z mnoha cílů mé nástěnky vizí se splnil. Za vším stojí pevná vůle a síla rozhodnutí. Na začátku jsem chtěla udělat radost svému muži, který se včelaření věnuje celou řadu let. Zprvu po boku svého tatínka, později se zcela osamostatnil. Když jsem se ho jednou ptala, jaké je jeho včelařské přání, odpověděl se skromností v hlase "aby nám i letos včelky přinesly nadílku alespoň tak bohatou, jako tomu bylo minulý rok".

A že byl opravdu co se medobraní týče opravdu štědrý!

Píle našich včelích dělnic a můj jasně stanovený cíl získat pro náš med OCENĚNÍ se naplnil. Ze získaných CERTIFIKÁTŮ se stalo obrovské překvapení. O celé mé tajné akci totiž nikdo nevěděl.