Jaká byla loňská medová sezóna a co nás čeká letošní rok?

Nejprve bychom z celého srdce chtěli poděkovat všem našim věrným zákazníkům, oddaným fanouškům a obchodním partnerům. Bez těchto loajálních příznivců by to nebyla ta správná medová jízda. Bylo nám ctí po celý loňský rok dodávat náš Med z Pošumaví do jejich domácností, organizací a firem.

Když jsme si přivezli před pěti lety pod Želivský vrch první včelín, chtěli jsme pokračovat v téměř sto let staré rodinné tradici tak trochu pozvolným tempem a mít především kvalitní med z čisté panenské přírody pro sebe a naše nejbližší přátelé. Tak tomu také bylo první rok našeho včelaření. Med mířil na náš stůl a do domovů několika známých. 

Zprvu nenápadný koníček se během krátké doby proměnil v gigantické hobby a my přestávali stíhat pokrývat medovou poptávku. Do našeho kraje se začali pro lahodný hustý zlatavý pokrm ve skleničkách sjíždět zákazníci až z krajské metropole a dokonce i z hlavního města. Jeden včelín fakt nestačil. Druhou sezónu jsme začínali rozšiřovat. Včelstva, prostory i klientskou základnu.

Na loňský rok asi budeme vzpomínat nejintenzivněji a možná i nejraději. První medobraní se díky teplému a slunečnému počasí podařilo uskutečnit již poslední dubnový víkend. Světlo světa spatřil velmi oblíbený a žádaný med s intenzivním fialkovým aroma. Kdo k nám zavítá brzy z jara, pozná, jak nádherně voní a kvete louka do fialova zbarvená drobnými kvítky, z níž včelky s radostí a pilností přinášejí do plástů svěží nektar vonící po těchto prvních jarních rostlinkách.

První květnový týden jsme odletěli do Mexika. Tak trochu poznávat svět a učit se od včelařů za velkou louží. Jiný kraj, jiný mrav a také jiný druh včeliček. Na mayském venkově, v pravé yucatánské džungli, tam, kde se v noci krajinou procházejí jaguáři a přes den se v mohutných korunách vlnovců prohánějí opice, jsme se učili od opravdového mistra - samotného mayského šamana.

Pravý mayský venkov. Nedokázala jsem si ani v těch nejbarvitějších snech představit, že JEDNOU navštívím něco tak obyčejně magického, jakým tradiční mayská vesnice skutečně je. Setkání s osobou, která je pro místní obyvatele jakýmsi nejvyšším představeným, prostředníkem s okolním civilizovaným světem, bylo dojemným zážitkem, který si ve svých srdcích poneseme po celý život. 

Šaman, léčitel, starosta, tlumočník, opatrovatel a ... včelař. Silná osobnost s hlubokými životními vhledy, bezprostřední moudrostí, nevšedními znalostmi, přirozenými léčitelskými schopnostmi a srdcem na správném místě. A také vášnivý včelař, který nás zasvětil do tajemství rituálního mayského medobraní. Jít do včelína bez ochranné kombinézy? To není hrdinství, ale fakt, že zdejší včely jsou mnohem menšího vzrůstu a hlavně NEMAJÍ ŽIHADLA. To se panečku med jinak v úlu vybírá. 

V červnu jsme zavítali na řecký ostrov Kos a poznávali chutě medu pomerančového a tymiánového. Navštívili jsme zdejší rodinné včelařství - manufakturu Mélissa - a zažili medobraní v pravém letním žáru pro středomoří v letních měsících typickém. Ostrov nám nabídl nejen nevšední cestovatelské zážitky, ale i nová přátelství, která jsou darem k nezaplacení.

Během jedné medové sezóny jsme získali tři ocenění Český med, tři zlaté medaile a oprávnění označovat náš Med z Pošumaví pečetí Med jak má být®

Čtyři medobraní v jednom roce, čtyři obrovské úspěchy a ke konci roku prázdná medová spíž. Náš Med z Pošumaví byl bezezbytku rozdělen mezi věrné zákazníky, přátelé a obchodní partnery. Stali jsme se významným a hrdým partnerem 11. Česko-německého plesu konaném v Měšťanské besedě v Plzni.

Děkujeme všem, kteří s námi celou loňskou medovou sezónou procházeli, vnímali naši práci jako jednu velikánskou vášeň, ochutnávali zlatem oceněný Med z Pošumaví a byli naší nekonečnou motivací. Budeme rádi, když nám i v letošním roce zachováte přízeň a naší medově našlápnutou stezkou půjdete zase s námi.

První medobraní je již v dohlednu. Květnové chladné a deštivé počasí nám tak trochu překazilo plány. Med na nás potažmo i na vás čeká zavíčkovaný a uzrálý v úlech a my se nemůžeme dočkat, až ho včelkám vybereme a stočíme do skleniček. Objednávkový pořadník je již otevřen. Kdo z vás chce ochutnat první jarní med s příchutí květů pampelišek a ovocných stromů z čisté Pošumavské přírody, nechť nám pošle krátkou zprávičku prostřednictvím níže uvedeného formuláře. 

Ze srdce vám děkujeme a těšíme se na návštěvu.

Závěrem troška inspirace ze včelího malebného domova. Louky pod Želivem se topí v záplavě žlutých pampelišek a ovocné sady září bílo růžovými květy jabloní schovávající se za smaragdově zelené listy a vábí pilné včelky dělnice již z velké dálky. Kromě květenství malvice se v medu odráží i chuť třešní, švestek a trnek.

Za kolik si Med z Pošumaví letos pořídíte? Informace o cenách, množství a balení naleznete pod tlačítkem níže >>