Jak s medem nakládat, aby byl zdraví co nejvíce prospěšný

Med je zázračná sladkost, kterou nám připravují včely z toho nejlepšího, co příroda nabízí. Je výtečným zdravým sladidlem, podporuje imunitní systém a pomáhá udržovat správné fungování organismu. Dodává tělu, mysli i duši energii, vitalitu a krásu. Proto je také právem nazývám elixírem života, pokrmem bohů a někteří jej považují za přírodní tekuté zlato.

Aby vám co nejvíce pomáhal, užívejte ho co nejčastěji v "syrovém" stavu, ve kterém si ho od nás odnesete. Dopřejte si každý den jednu až dvě polévkové lžíce hned po ránu, abyste pomohli nastartovat metabolismus a dodali svému zažívání dávku minerálů a vitamínů, za které vám tělo poděkuje stavem blaženosti.

Zastávám teorii jednoduchosti. Žádné složité receptury nebo dlouhatánské předpisy. Čím snadnější a rychlejší užívání, tím prospěšnější je i celkový výsledek.

Náš tip pro zdravé zažívání: po ránu na lačno vypijte sklenici teplé vody, ve které rozpustíte lžičku medu a přilijete šťávu z poloviny (BIO) citronu.

Do teplých bylinkových čajů (nebo kávy či jiných nápojů) ho přidávejte až jejich teplota mírně poklesne. Čím teplejší jídlo nebo pití doslazujete, tím více se med vystavuje ztrátě svých enzymů pro tělo tolik prospěšných.

Náš tip na jedinečné caffé latté: vyšlehejte mléko (i rostlinné) do husté pěny, přilijte šálek kvalitního espressa a přidejte lžičku medu

Med klidně kombinujte s kořením. Skvělou volbou může být skořice či kurkuma. Zázračné účinky těmto dvěma esencím jsou připisovány od nepaměti. Skořice se hojně využívala v ájurvédě, indickém lékařství a na dálném i blízkém východě k potlačování nejrůznějších bolestí. Kurkuma je stejně jako skořice považována za velmi silný antioxidant s protizánětlivými účinky a využívá své síly k podpoře imunitního systému.

Náš tip na podporu imunity: vyrobte si ZLATÉ MLÉKO z několika snadno dostupných ingrediencí. Potřebovat budete jen kurkumu, cayenský pepř, skořici, trochu vody, másla a med.


Recept na ZLATÉ MLÉKO:

  • 1 hrnek mléka (dle libosti živočišné nebo rostlinné)

  • 1 čajovou lžičku sušené kurkumy

  • 1/2 čajové lžičky skořice

  • špetka cayenského pepře (pokud nemáte, klidně použijte černý)

  • 1 polévková lžíce medu

  • 1 čajová lžička másla

Do rendlíku přilijte mléko spolu s kořením a máslem. Krátce povařte. Směs přeceďte do hrníčku a nechte mírně zchladnout. Přidejte med a popíjejte teplé.


Zlaté mléko pijte preventivně v období se zvýšeným výskytem nachlazení. Pokud se přece jen nějaká viróza dostaví, blahodárným lékem cibulový sirup, který si doma snadno připravíte.

Náš tip při nachlazení: cibulový sirup je jednička v boji s kašlem. Jednu velkou nebo dvě menší cibule nakrájejte na kolečka středně silná, rozložte je do hlubokého talíře a pokapejte stejnoměrně třemi lžícemi medu. Přikryjte a nechte macerovat alespoň deset hodin. Poté cibuli přeceďte do uzavíratelné nádoby a požívejte po lžičkách po celý den.

Med na lívancích nebo palačinkách je prostě pecka. Chuťově výrazná a smyslově povznášející. Proč dlouze přemýšlet nad sladkou omáčkou k moučníku, když lze jednoduše sáhnout po kapce medu a dezertu tak dodat parádně zdravý, lahodný a navíc i slušivý vohoz.


A jak se k medu chovat?


Jako ke vzácnosti! Ze skleničky odebírejte med vždy čistou a suchou lžičkou a sklenici velmi pečlivě uzavřete. Skladujte v temnu, suchu a při ideálních teplotních podmínkách. Teplota pro med příjemná do 20 °C. 

Případná cukernatost není závadou, ale známkou vysoké kvality medu (věčně tekuté "medy" jsou doslazovány průmyslovým cukrem, který zabraňuje krystalizaci. Takové u nás nenajdete). 

Pokud si přejete, aby med získal opět hebkou sametově tekutou konzistenci, postavte skleničku do teplé maximálně 45 °C vody a nechte vykoupat. Během lázně míchejte, aby se krystaly rovnoměrně rozpouštěly. Běžná litrová sklenice získá zpět svou texturu asi po hodině rozpouštění. Čím je balení medu menší, tím je samozřejmě postup "stekucování"rychlejší.

Med rozehřívejte pokud možno pouze jednou. Čím častěji totiž med vystavujete vyšším teplotám, tím více se zvyšuje obsah tzv. HMF - hydroxymethylfurfuralu - který vašemu zdraví ve vyšší koncentraci příliš neprospívá.


Jaká je doporučená denní dávka medu?


Asi jako s každou léčivou bylinkou a přírodním antibiotikem se řídit heslem "všeho s mírou". Konzumací syrového medu získá tělo celou řadu prospěšných vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jeho pravidelným užíváním přispíváte k prevenci organismu a posilujete imunitní systém. Dokáže si poradit i v celé řadě onemocnění, zejména pak v období sychravého podzimu, kdy býváme často oslabení a nachlazení či nějaká ta viróza si nás rychleji odchytí.

Některé odborné publikace předkládají doporučenou denní dávku tři sta gramů, jiní zase tvrdí, že med lze konzumovat neomezeně. Tady razím svou teorii, že každý jsme jedinečný a máme jinou stavbu těla či se vyrovnáváme s nejrůznějšími jinými a vedlejšími neduhami, proto je na místě využívat své vlastní intuice a posoudit na svém stavu, co je pro něj prospěšné.

Náš tip pro prevenci: na podporu imunitního systému nebo větší psychické zátěži je vhodné konzumovat tři až čtyři lžičky denně. Dětem pod deset let postačí zhruba půlka čajové lžičky a těm větším lze dopřát klidně lžičky dvě.