Jahodový džem s květy bezu

Intenzivní chuť ovoce s podmanivou vůní kosmatice

Jahodový džem s květy bezu
Jahodový džem s květy bezu

Dovolte mi představit vám vítěze v soutěži POŠLI DŽEM. Chuť i vůně tohoto neodolatelného sladkého mlsu ohromila nejen mé blízké, ale i ctěnou porotu (za což velmi děkuji a výhru přijímám s velkou pokorou). Na radu své kamarádky jsem se s tímto džemem zúčastnila soutěže a vysloužila si tučnou odměnu.

Krabice doslova narvaná zavařovacími pomůckami, sklenicemi, cukry a želírovacími přísadami od Dr. Oetkera dorazila právě v době, kdy jsem se chystala na cesty po Jižních Čechách. Výhru jsem si užila a v Novohradských horách navařila pár skleniček sladkých ovocných pochoutek.

Jahodový džem můžete vyrábět téměř celé léto, ale je jen velmi málo vzácných dnů, kdy jahody můžete doplnit skvělými a velmi intenzivně vonícími kvítky bezu. Kosmatice, jak jsou léčivé květy v lidové mluvě nazývány, zvýrazňují aroma a dodávají punc zdraví a krásy.

Až bez černý vykvete do své plné nádhery, natrhejte si 10 - 12 kousků a naložte je do citronové koupele. Odplaví se prach a nežádoucí hmyz.

Na 4 větší skleničky (nebo 6 menších) budete potřebovat jeden kilogram čerstvých hodně zralých jahod, nejlépe z vlastní zahrádky. K nim do páru 10 - 12 květů kosmatice. Odvažte 500 g cukru. Použít můžete bílý nebo třtinový, který dodá džemu barvu karamelu.

Aby ten VÁŠ jahodový džem ve výsledku získal tu správnou konzistenci, potřebujete ještě 10 g citrusového pektinu.

Vykoupané květy vložte do nerezové nádoby a přelijte převařenou, ale již vychlazenou vodou. Vystačíte si s množstvím cca půl litru. Květy do vody řádně "zatlačte", aby zůstaly ponořené. Nechte macerovat 24 hodin uložené v ledničce.

Jahody důkladně omyjte, zbavte stopek a vložte do většího sítka. Důkladně je propláchněte pod proudem studené vody. Rozkrájejte je na menší kousky a vložte do hrnce s vyšším dnem. Ideál je měděný. Já používám měďák i kameninu. Pravý kameninový hrnec mám po své babičce a ta ještě po své mamince. Když si to spočítám, je mu něco kolem 120 let. Wow. Na svůj požehnaný věk je opravdu držák. A jaká jsou z něho pečená švestková povidla!

Zasypte cukrem, ze kterého oddělte 100 g a dobře promíchejte. Jahody přendejte na plotýnku sporáku.

Z květů slijte výluh přes jemné sítko rovnou mezi jahody.

Zbytek cukru smíchejte s přírodním pektinem a vmíchejte k rozvařeným jahodám, zamíchejte a povařte dalších 5 minut. Odstavte ze sporáku a seberte případnou pěnu. Pro jistotu proveďte test tuhosti. Naběračkou odeberte malé množství marmelády a nalijte na vychlazený talířek. Krátce vyčkejte, až vychladne a ztuhne.

Zdá se vám řídký nebo příliš sladký? Nevadí. Přimíchejte dle potřeby šťávu z poloviny čerstvého citronu, důkladně promíchejte a na pár minut postavte zpátky na plotýnku.

Citronová šťáva je pro džem dar. Dodá produktu ostřejší chuť a pestřejší barvičku. Ale pozor. Příliš velké množství snižuje želírovací schopnosti pektinu.

Vařený džem odstavte a nechte chvilku odstát. Poté seberte z povrchu narůžovělou pěnu, která je nejen že nevzhledná, ale mohla by zapříčinit zkvašení produktu.

Naplňte skleničky, uzavřete a postavte je dnem vzhůru. V této poloze je nechte zcela vychladnout. Poté je uskladněte v temné a chladné spíži.

Pokud víte, že chcete jahodový džem uchovávat delší čas ve spíži, skleničky sterilizujte při teplotě 80 °C po dobu 20 minut.

Můj TIP: jahodový džem báječně chutná v bílém jogurtu. Nebo přidejte lžičku do vašeho oblíbeného SMOOTHIE a proměňte ho ve svačinku hodnou králů.