Jahodový džem s bílou čokoládou

Klasika tentokrát trochu jinak

Sladký, voňavý, lahodný s exkluzivní chutí. Tento DŽEM  je zkrátka BOŽSKÝ! Mohu vám slíbit, že dodá vašim smyslům zážitky přímo nebeské. Aroma čerstvých jahod spolu s bílou čokoládou jsou jako nerozlučná dvojka. Každá ingredience v sólo tanci je naprosto úžasná, ale když jdou ruku v ruce, pak vás zavedou do samotného ráje.  

Příprava je velmi snadná a výsledek naprosto excelentní.

A pokud i vy toužíte poznat stav naprosté blaženosti, pojďte si vyrobit JAHODOVÝ DŽEM S BÍLOU ČOKOLÁDOU spolu se mnou.

Potřebovat budete 1 kg čerstvých zralých krásně červených jahod. Nejlépe chutnají z vlastní domácí zahrádky. Pokud ji nemáte, nevěšte hlavu. Parádní kousky seženete i na farmářském trhu.

K tomu budete potřebovat 1 stogramové balení kvalitní bílé čokolády. Upřednostňuji a doporučuji výrobek bez obsahu palmového oleje. Jako sladidlo jsem použila třtinový cukr. Sladkým jahodám bude stačit půl kilogramu.

Aby JAHODOVÝ DŽEM nebyl pouhé rozvařené ovoce, ale měl správnou krémovou konzistenci, potřebujete k zahuštění přírodní citrusový pektin. Na 1 kg jahod vám postačí 10 g.

Z tohoto množství vyrobíte cca 4 skleničky o objemu 330 ml.

Jahody omyjte a odstraňte stopky.  Pokud se vám podaří natrhat jahůdky po vydatném letním deštíku, budou pravděpodobně více špinavější. V takovém případě je vložte alespoň na 5 minut do studené vody, do níž přidejte šťávu z 1/2 citronu. Dělávám to s téměř každým bobulovým ovocem utrženým na zahradě pro lepší odstranění prachu a případného nežádoucího hmyzu.

Po citronové lázni jahody přelijte do sítka a důkladně propláchněte pod proudem vody. Přendejte je do kastrolu s vyšším dnem a rozmělněte na menší kousky. Postačí k tomu obyčejné "šťouchadlo" na brambory (to v případě, že si přejete mít v džemu šťavnaté kousky jahod). Využít můžete i sílu tyčového mixéru, který vám pomůže z jahod vytvořit krásně hladké pyré.

Z celkového množství cukru si oddělte asi 100 g, které smíchejte s citrusovým pektinem.

Rozmačkané jahody zasypte zbytkem cukru, důkladně promíchejte a postavte na plotýnku sporáku. Za stálého míchání směs vařte nejméně 5 minut. Přisypte pektin rozmíchaný v cukru, dobře promíchejte a provařte dalších 5 minut.

Přidejte nalámanou čokoládu a zlehka zamíchejte. Odstavte, seberte z povrchu případnou pěnu. Před plněním do skleniček proveďte test tuhosti. Naběračkou naberte malé množství jahodového džemu, které odlijte na talířek. Počkejte, dokud neztuhne.

Zdá se vám džem příliš sladký? Přidejte kapku šťávy z čerstvého citronu a opět řádně promíchejte. Citronová šťáva také zajistí pro váš džem zářivější barvičku. Pozor si dejte na předávkování. Větší množství by mohlo snížit želírovací schopnosti pektinu a výsledný džem by mohl zřídnout.

Naplňte lahůdku do připravených sklenic, zavíčkujte a otočte vzhůru. Nechte vychladnout.

"Jistota delšího života" - jak v legraci říkávám procesu zaručeně dlouhodobého skladování - je marmeládu sterilovat při teplotě 80 °C po dobu 20 minut v zavařovacím hrnci.

<Doporučuji sklenice i uzávěry řádně vymýt v myčce a důsledně vysušit>

Vychladlý džem uložte do chladu a temna. Myslím si, že datum spotřeby není nutné uvádět. Do tohoto jahodového džemu s bílou čokoládou se zamilujete tak intenzivně, že zakrátko bude regál spíže zase prázdný. (Přeci jen pro pořádek - spotřebujte do 1 roku od vyrobení).

Pokud si nechcete nechat celou produkci jahodového džemu s bílou čokoládou jen pro sebe, můžete skleničku nebo dvě darovat svým nejbližším. Tip na jedinečné a originální balení najdete tudy

Pro více inspirace si pojďte zde >>>