Jablkový džem se zlatými rozinkami v ginu

Delikatesa s extra velkými kousky jablíček a marinovanými sušenými plody

Zlaté rozinky naložené v ginu jsou pro mě obrovskou delikatesou. Už ani nevím kdy ani jak se ke mně recept na onen zmíněný zázrak dostal, ale když jsem po dlouhých třech týdnech odležení sušené ovoce ochutnala, samou blažeností jsem se rozplývala ve výšinách skoro nebeských. 

Z původně scvrklých kuliček se po jeden a dvaceti dnech koupání vylouply neuvěřitelně šťavnaté bobule, kterým destilát propůjčil výraznou bylinnou chuť a ostře štiplavé aroma. Zlaté rozinky v ginu mě zkrátka a dobře dostaly. Dokázala jsem jich spořádat na posezení plnou misku. Ač obsahuje gin více než 40 % alkoholu, ve finální fázi se po něm slehne zem.

Během macerování alkohol postupně vyprchává a do rozinek se dostávají pouze esence koření a bylinek, které vybraný gin obsahuje.


Pro mě je vždy rozhodující kvalita, chuť a vůně toho, co v kuchyni používám. 


Ani u výběru ginu to nebylo jiné. Vždycky chci to nejlepší, co může trh nabídnout. Proto jsem si zahrála tak trochu na detektiva, abych mohla ten nejlepší gin vypátrat. Chtěla jsem ochutnat opravdovou kvalitu, ne náhražku. Stopa mě zavedla až na daleký skotský venkov, který se proslavil nejen jedinečným bylinným destilátem, ale i svou přenádhernou přírodní scenérií.

Pátrala jsem tak trochu po původu a složení lahve, kterou jsem si pro svůj rozinkový experiment vybrala. Pravý skotský gin z 11 druhů bylinek a koření má velmi specifickou a intenzivní chuť po jalovci a koriandru s příměsí citrusové kůry. Originální receptura dále říká, že k výrobě této skotské lihoviny se používá voda z přehrady Penwhapples, která napomáhá snižovat alkohol. Pro mě, jako pro ne příliš zdatného odborníka alkoholických nápojů, bylo překvapením, že se v jeho složení objevuje také okurka a esence z okvětních plátků růží. 

Znalci alkoholu jistě poznají, že se jedná o gin značky Hendrick´S, který se vyrábí v přímořské vesničce Girvan ve Skotsku malosériovou produkcí. Svým složením, vyváženou chutí a smysly ohromující vůní je naprosto výjimečný. Pohybuje se však ve vyšších cenových relacích, než giny běžně dostupné na pultech v obchodních sítích. Investovat do originálu se rozhodně vyplatí.

Gin jsem si okamžitě zamilovala a zařadila mezi svá TOP používaná "alkoholická dochucovadla" džemů a marmelád. Když ho přidám v závěru vaření, sladkým dobrotám ve skleničkách dodá stopy lahodných esencí hořkých bylinek, aromatického koření se znatelnou štiplavou chutí citrusové kůry. 

A teď honem zpátky k receptu na jablkový džem se zlatými rozinkami v ginu!

Recept na tuhle skotsko-českou delikatesu vznikl vlastně úplně spontánně. Jednou odpoledne si zase tak pomalu vychutnávám jednu sladkou ginovou rozinku za druhou, užívám si jejich šťavnaté chuti a ovocně bylinkové vůně, a najednou mě bleskla hlavou myšlenka na to, jak by asi chutnaly v džemu. To musí být úplná pecka. Macerované zlaté rozinky jsou sami o sobě neskutečná delikatesa, ale ve spojení s čerstvým ovocem, musí vytvořit dokonalost.

Protože nápad přišel na podzim, bylo více než jasné, že zlaté rozinky v ginu musím spojit s čerstvým podzimním ovocem. Zrovna nám na sadu dozrávala Melodie, odrůda jablíček, kterou moc ráda zužitkovávám do domácích džemů a připravuji z ní pečená povidla. Řešení bylo na světě a s ním i recept na báječný jablkový džem se zlatými rozinkami v ginu.

Základem na tento jednoduchý džem jsou tedy jablka, se kterými jsem skamarádila zlaté rozinky naložené v ginu. Pokud se rozhodnete džem uvařit a následně omdlévat blahem při jeho pojídání, počítejte s časovým předstihem tří týdnů k jejich naložení. 

Naložit zlaté rozinky do ginu je úplně jednoduchá činnost, na které se nedá snad nic pokazit. Sáček kvalitních zlatých rozinek nasypu do skleněné dózy, zaliji ginem tak, aby byly úplně celé utopené. Se sklenicí mírně klepnu o dlaň, aby vyšel vzduch a lihovina se dostala úplně do všech mezírek mezi nimi. Přiliji ještě tak centimetr nad hladinou. Dózu postavím na chladné místo a přikryji ji buď bavlněnou utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Během macerování se začne odpařovat alkohol, tak aby měl únikovou cestu ze sklenice ven.

A také rozinky začnou zvětšovat svůj objem. Gin do sebe postupně nasávají, proto je musím hlídat, aby byly stále potopené a v případě ztráty hladiny, destilát dolévat. Po dvaceti jedna dnech mohu začít s degustací anebo zavařováním. Jak je libo.


Jak na snadný jablkový džem se zlatými rozinkami v ginu?


Dvě kila natrhaných jablíček pěkně jedno po druhém zkontroluji, aby nebyly červivé. Přeci jen jsou ze sadu, který není chemicky ošetřován. Pak je opláchnu pod tekoucí vodou, oloupu a zbavím jadřinců. Překrájím jablíčka na kousky o velikosti asi tak centimetr na centimetr, možná i větší. Mám ráda, když jsou v džemu pořádné kousky ovoce. Lahodí tak nejen mlsnému jazýčku, ale i na první pohled oku. Ne nadarmo se říká, že jí se i zrakem.

Čistá váha je někde kolem jeden tisíc dvě stě gramů rozkrájených jablek. Ihned je zakápnu šťávou z jednoho většího citronu. Promíchám, aby kousky nezhnědly, přesypu do měďáku a postavím na plotýnku sporáku.

Podliji dvěma sty mililitry vody a nechám na mírném ohni dusit. Přihodím dva pruty celé skořice. Míchám a míchám, dokud se jablíčka nezačnou rozvařovat, povolovat a pouštět vlastní šťávu. Přisypu čtyři sta gramů cukru. Důkladně promíchám a dál nechávám mírně probublávat. Pektin vynechávám. Jablíčka mají dost svého vlastního. Když začínají houstnout a mění svou strukturu na gelovitou, přisypu sto gramů zlatých rozinek v ginu. Už jen promíchám a plním do skleniček naběračkou. Občas sklepnu skleničku o podložku a vytřesu vzduchové bubliny.

 Zavíčkuji a ihned zavařuji. 

Dno velkého kastrolu vyložím utěrkou, vyskládám džemy pěkně jeden vedle druhého tak, aby se vůbec nedotýkaly! Do dvou třetin výšky skleniček naliji vodu, přiklopím, postavím na sporák a hlídám teplotu spolu s časem. Dvacet minut při osmdesáti stupních Celsia. 

Hotovo. Nádobu stahuji z plotýnky, vyndavám na tác a nechávám vychladnout. Skladuji v temné spíži před prvním ochutnáním alespoň tři týdny. 

No a třeba nějak takto by mohlo vypadat originální balení jablíčkového džemu se zlatými rozinkami v ginu, kdybyste ji chtěli darovat někomu, koho máte opravdu moc rádi.

Anebo se inspirujte zde některými dalšími jednoduchými nápady, jak snadno, rychle a s noblesou ozdobit skleničky plné radosti a štěstí. Hand made dárek dokáže vykouzlit na rtech úsměv, rozsvítit oči a rozzářit duši.

Dobrá zpráva! Máme naskladněno... jablíčkový džem se zlatými rozinkami v ginu si můžete koupit v naší Marmeládě v Pošumaví.