Jablíčkový džem s excelentní tmavou čokoládou

Slastná sladká delikatesa, která probouzí vášeň a zanechává stopy závislosti 

Jablíčkový džem s čokoládou
Jablíčkový džem s čokoládou

Tento džem jsem uvařila bez nutnosti přidání želírovací látky, tedy s absencí (citrusového) pektinu. Jablka ho sami o sobě obsahují dostatek. Během vaření se z nich uvolní a džem parádně zahustí.

Pro mě je takovou zimní pohádkou, co zahřeje, když se vrátím z dlouhé procházky zimní krajinou. Jablíčka jsem použila uskladněná v našem temném sklepě, konkrétně odrůdu Idared, kterou velmi ráda používám nejen k vaření sladkých pochoutek, ale i k pečení bezvadného babiččina štrúdlu.


Chutí i vůní džem připomíná neodolatelnou čokoládovou pomazánku


Jablíčka a čokoláda - dvojice, která k sobě patří stejně tak, jako káva a Doughnut. Spolu neporazitelní. Džem z jablíček je skvělý sám o sobě, ovšem když se doladí s kvalitní čokoládou, je zkrátka fantastický. Kombinace, která vynese skleničku o třídu výš. 

Ono cokoliv, co je spojeno s čokoládou, je neodolatelné a hříšně dobré. Do džemu z našich šťavnatých zahradních jahod s bílou čokoládou jsem se zamilovala na první ochutnání. Dokud jahodník plodí, džemíky vařím o sto šest. A pokaždé se po nich jen zapráší. Bílou čokoládou jsem obohatila i samotná jablíčka a vznikl džem z jablíček a bílé čokošky.

Na jedno kilo čisté váhy vyloupaných jablíček potřebuji tak dva kilogramy celých ze sklepa přinesených, omytých a dobře prohlédnutých plodů. Okrájím je, vyříznu bubáky a odstraním jadřince. Nakrájím je na kousky, velikost odpovídá tam centimetr na centimetr a nebo trošku větší. Uvádím to záměrně, protože se mi dost často příznivci ptají, jak docílím luxusních velkých kousků ve skleničkách a nemám z nich mazlavou táhlou hmotu. 

Když mám zpracovaná všechna jablka do správné hmotnosti, přendám je do hrnce na marmelády. Tentokrát použiji síly měďáku. Hned je zakápnu šťávou z jednoho citronu, aby nehnědly příliš rychle. Postavím na plotýnku a podliji vodou. Záleží na šťavnatosti odrůdy. V tomto případě podlévám čtvrt litrem. Promíchám a přivádím pozvolna k varu.

Vařím asi dvacet minut, dokud jablíčka nezměknou a nepustí dostatek šťávy. Lehce je rozšťouchnu bramborovým šťouchadlem. Odvážím si čtvrt kilogramu třtinového cukru a nasypu k jablíčkům. Vařím dál. Hmota nabude a zřídne. Jablíčka mají dostatek přírodního pektinu, proto ho v tomto případě úplně vynechávám. Džem zhoustne do požadované tuhé konzistence díky přirozené síle pektinu v jablkách a také přidáním oné zázračné tmavé čokoládě, která pozmění nejen barvu, ale i strukturu výsledku.

Nechávám ovoce mírně probublávat a sleduji, jak se mění jeho konzistence do gelové hmoty. Připravím si čokoládu. Používám výhradně švýcarskou a to téměř do každého výrobku. Tabulka extra tmavé v kvalitě excellence je pro mě správnou volbou. Obsahuje 85 % kakaa. Pravda, je chutí hořčejší, ale sladká a šťavnatá jablíčka se třtinovým cukrem to parádně vyladí.

Je čas přidat čokoládu. Na jeden kilogram jablek postačuje jedna sto gramová. Není třeba ji nijak příliš lámat, v horkých jablíčkách okamžitě povolí i větší kusy a ihned se spojí dohromady.

Už směs jen důkladně promíchám a odstavím z plotýnky. Pěnu zde není třeba sbírat, žádná se nevytvořila. V tmavé čokoládě plavou krásné kousky jablíček. Radost pohledět. Provedu zkoušku tuhosti. Na vychlazený talířek odliji malé množství džemu. Nechám chvilku odstát a mírným nakloněním nádoby vyzkouším, zda nestéká. Když drží, mám hotovo. 

Dobře vymyté a vysušené sklenice naplním po okraj uvařeným džemem. Nandavám naběračkou přes silikonový trychtýř. Pěkně jednu po druhé, abych žádnou skleničku neošidila o kousky ovoce, které jsou základem každého výtečného džemu. Nechci, aby v jedné skleničce byla samá jablka a druhá by byla jen z čokolády se zbytky zahuštěné vody.

Když jsou všechny naplněné, zkontroluji čistotu hrdla. Přeci jen se někdy stane, že nějaká ta kapička džemu steče tam, kam nemá. Zavíčkuji a zavařím. V hrnci ve vodní lázni při teplotě 80 °C po dobu dvaceti minut. Vyndám, nechávám vychladnout a odnáším do spíže k uzrání.

Doba prolínání chutí a spojování vůní trvá tak okolo dvaceti jedna dní. Poté mohu hotový výrobek otevřít a dát ochutnat. Fantastický je natřený na horké palačinky.

Když džem dozraje, projde degustací a je schválen přáteli, nastává čas na jeho export. 


Zabalený do jednoduchého celofánového sáčku vystlaného pravým šumavským senem odchází do světa na zkušenou.

Další skvělé tipy na jedinečné a originální balení Hand made produktů vábí k prohlídce právě zde >>