Honeytella. Lískooříšková s kapkou javorového sirupu

Pořádná dávka zdraví a energie v každém soustu

Lískooříšková domácí pomazánka
Lískooříšková domácí pomazánka

Lískové oříšky jsou pro mě symbolem zdraví, krásy a energie. Patří do mého dětského života stejně tak, jako pohádkový příběh Popelky. I ona se přesvědčila o jejich kouzelné síle a moci dát životu lásku, touhu a nedovolit, aby zlo a závist vládla nad dobrem a spravedlností.

Lískové keře porůstaly hustě břeh potoka, který protékal kolem naší chalupy. Od jara do podzimu chránily zahradu proti vodě, která měla při prudkých vydatných deštích snahu opouštět své koryto a zaplavit vše, co jí přišlo do cesty. Silné kořeny stačily běsnící živel vypít a nedovolit mu utopit naší úrodu pod svou hladinou. Však také díky intenzivní vláze a sluníčku byly jejich plody tak velikánské, lahodné a plné zdraví.

Milovala jsem ty časy, kdy lískové oříšky koncem léta dozrávaly. Některé z nich opravdu připomínaly ty pohádkové. Vždycky jsem považovala za štěstí utrhnout si tři oříšky v jedné skupince. Nikdy z nich sice žádné překrásné šaty nevypadly, zato přání být zdravá mě plnily celá léta.

Lískooříšková Honeytella patří k TOP mým receptům. Snoubí se v ní chutě pečených lískových oříšků, (našeho)  poctivého medu a lahodného javorového sirupu, který zkrátka a dobře nic nenahradí.

Jedna lžíce této skvělé pomazánky dodá pořádnou porci energie a zdraví. Obsahuje velmi cenné rostlinné bílkoviny, zdravé tuky a hromadu vitamínů, po kterých tělo a duše jednoduše jásá. Použít se dá prakticky kamkoliv. Do ranního smoothie, jogurtu, ovesné kaše, na palačinky, do těsta nebo krémů na báječné a neodolatelné dezerty.

Připravit si ji můžete i vy podle snadného receptu:

Na jednu skleničku budete potřebovat 200 g lískových oříšků (té nejvyšší kvality). Pokud nemáte možnost natrhat si vlastní jako já, kupujte od prověřených značek. Nasypte je na plech a pečte při teplotě 180 °C cca 10 minut. Oříšky vkládejte vždy do trouby předehřáté. Oříšky jsou pečené, když jejich horní slupka lehce puká a jádra získají medově zlatavou barvičku.

Nechte je vychladnout a přesypte do robotu. Doporučuji použít s opravdu silným motorem. Jednak dokážete oříšky semlít do jemné a hladké textury a také se pojistíte, že se motor při mixování hutné směsi nezadře.

Rozmixujte do krémové hmoty. Přilijte 50 ml teplé převařené nebo filtrované vody. Přidejte po 50 ml medu a javorového sirupu. Důkladně promixujte a hotovou směs přendejte do skleničky. Nechte vychladnout. Dobrota je na světě!

Naprosto skvělá je i Honey-tella s vlašským ořechem. Božskou chutí a vůní vás ohromí Honey-tella oříšková směs s kakaem, která snad nemá ve světě medových pochoutek konkurenci.