Honeytella. Lahodná pomazánka z vlašských ořechů a medu

Pro perfektní start do nového dne

Domácí pomazánka z vlašských ořechů a medu
Domácí pomazánka z vlašských ořechů a medu

Med a vlašské ořechy. Pro mě jedna z nejchutnějších a nejzdravějších kombinací vůbec. Dodává spoustu energie, velké množství vitamínů a minerálních látek. Pochoutka, která roztančí každý mlsný jazýček.

Každé sousto této lahodné pomazánky je neskutečně krémové, lahodné a návykové. Využití v kuchyni je opravdu hodně hodně široké. Lžička této pochoutky vylepší jakkoliv chmurný den.

Lahodí namazaná na kousku pečiva, přidaná do jogurtu, smoothie nebo ovesné kaše. Používám ji jako sladkou omáčku k čerstvému ovoci nebo v teplém stavu jako základ pro přátelské fondue.

Na výrobu základní HONEY-TELLY budete potřebovat opravdu silný robot. Lze ji připravit i v běžném kuchyňském robotu, jen nedocílíte takové jemné a krémové textury.

Na sklenici o objemu 300 ml budete potřebovat:

  • 250 g vlašských ořechů
  • 50 ml převařené teplé vody
  • 200 ml medu
  • 1 PL javorového sirupu

Předehřejte si troubu na 180 °C. Ořechy (samozřejmě vylouskané) nasypte na pekáč a vložte zapéci asi na 10 minut. Že jsou ořechy pečené poznáte podle toho, že jejich svrchní slupka začíná pukat a barvičkou připomínají mléčnou čokoládu. Vyndejte a nechte vychladnout.

Převařte 50 ml vody. 

Když jsou ořechy vychladlé, přendejte je do robotu a mixujte alespoň 10 minut. Mezitím proces pozastavujte a ořechovou mletinu stěrkou setřete a promíchejte. Zalijte teplou vodou a opět mixujte. Dolijte med a javorový sirup. Znovu mixujte alespoň 1 minutu.

Hotovou pomazánku přendejte do skleničky a než ji uložíte do ledničky, nechte vychladnout. Během procesu mixování se totiž směs mírně zahřeje.

Pokud ji nespořádáte během chvilky, vydrží vám v chladu minimálně 4 dny.

Honeytellu si můžete připravit v neskutečně mnoha podobách a chuťových variacích. Příště se můžete těšit na opravdovou čokoládovou chuť a vůni! Honey-tella oříšková směs s kakaem je zkrátka bezkonkurenční. Polechtat chuťové pohárky dokáže i Honey-tella lískooříšková s kapkou javorového sirupu.

Chcete-li originální Honeytellu věnovat někomu blízkému jako dárek, pak se inspirujte jednoduchým originálním balením.

Vystačíte si s celofánovým sáčkem a zbytky papírků z děrovačky. Honeytellu vložte dovnitř, zasypte barevnými konfetami a přes horní okraj sáčku přeložte barevný papír, který sešívačkou na každé straně přicvaknete. Chcete-li být perfektní, papír potiskněte obrázkem a složením produktu. Věřte, že obdarovaný bude jásat radostí.