Honey-tella. Oříškovomedová směs s kakaem

Ultra jemná a hříšně dobrá pomazánka pro skvělou náladu

Oříšková pomazánka s medem
Oříšková pomazánka s medem

Tahle medovooříšková pochoutka s kakaem je vážně povedená. Ultra jemná krémová konzistence s lahodnou chutí medu, hořkou vůní kakaa a kopou výživných látek ze směsi oříšků přináší neskutečné potěšení pro tělo i duši.

Každé sousto je cestou do výšin vskutku nebeských. Kdykoliv ji vyrobím, je v cukuletu fuč. Skvěle se hodí do jogurtů, ovesných kaší a smoothies. Dokonale chutná namazaná na kousku křupavé houstičky nebo sladké palačince.

Výtečně se hodí jako dip k čerstvému ovoci. Sladký dezert z plátků nakrájených jablíček, kiwi a třeba banánů je super rychle připravený a plný vitamínů a výživných látek.  

Na výrobu jedné skleničky potřebuji 200 g oříškové směsi dle chuti. Nejraději používám blanšírované mandle, jádra kešu, vlašských a lískových oříšků. Poměr je úplně dle libosti a možnosti domácí nabídky.

Druhou zásadní surovinou je náš skvělý a lahodný med z Pošumaví. Na uvedené množství ořechů si odliji 50 ml. Důležitá zásada: med musí být opravdu tekutý. Pokud bych použila med zcukernatělý, nedocílím jemné konzistence a navíc hrozí, že můj extra silný robot přestane pracovat.

Aby výsledná konzistence byla opravdu krémová, k naředění vmíchám asi 50 ml filtrované nebo převařené vody. Sice tím zkrátím dobu trvanlivosti, ale to nevadí, protože tahle pohádkově dobrá Honey-tella stejně zmizí tak rychle, jak rychlá je její příprava.

K docílení ještě sladší chuti jsem použila 1 polévkovou lžíci datlového sirupu. Na závěr přichází ten největší bonus - 1 polévková lžíce surového kakaového prášku, který dodá výsledku nejen krásnou čokoládovou barvičku, ale i řadu vzácných antioxidantů.

Než si ingredience připravím, zapnu troubu k předehřátí na 180 °C. Oříšky vysypu na keramický pekáč a vložím do horké pece přibližně na deset minut. Že jsou již pečené poznám podle toho, že jejich horní slupka začíná lehce pukat a na povrchu mají medově zlatou barvičku. Nechávám vychladnout.

Studené oříšky vysypu do nádoby robotu a stroj nechávám pracovat. Zprvu musím každou chvilku stěrkou oříškovou směs odlepit od stěn, zamíchat a znovu mixovat. Když jsou oříšky semleté do krémové textury, doliji med, vodu, sirup a zasypu kakaem. Ještě nechám asi minutu běžet motor, aby se všechny suroviny důkladně spojily a vytvořily božskou hladkou konzistenci.

Honey-tellu přendám do skleničky, uzavřu víčkem a uložím do chladničky. Honey-tella s oříškovou směsí a kakaem má trvanlivost 4 dny.