Džem z jablíček a bílé čokošky

Neodolatelný s jemnou smetanově krémovou chutí a líbeznou vůní šťavnatého ovoce. Ze stromu rovnou do hrnce

Jablíčkový džem s bílou čokoládou
Jablíčkový džem s bílou čokoládou

Povedený džem s láskou a něhou připravený. Ze stromu rovnou do měďáku. Mezi sadem a kuchyní jsem jen já. Žádné uskladnění ani dlouhá přeprava nebránily výrobě vášně, kterou jsem doslova posedlá. Moje nejlepší kamarádka mi pokaždé šibalsky vyčítá, že kdyby to šlo, vařila bych džemy i z větví a lupení. Vím, že je to jen takové přátelské špičkování a že si i během vaření džemu kávu v pohodě vypijeme a probereme ta naše ženská témata.


Džem z jablek a čokolády je opravdový klenot domácí spíže


Když jsem začínala vařit džemy a marmelády, tak nějak jsem si troufala jen na jednodruhové. Zkoušela a testovala jsem ovoce, jaké je nejlepší, nejchutnější, nejšťavnatější a nejžádanější. Moje první angreštová marmeláda položila základy mé celoživotní vášně. Marmelády a džemy si doma vaří kde kdo, určitě podle těch nejosvědčenějších receptur, ale našlo se i pár lidiček, kteří této bohulibé činnosti nepropadli ba dokonce neměli ani ponětí, jak se taková sklenička plná ovoce vůbec připravuje.

Plody naší zahrádky byly vždycky šťavnaté, voňavé a nejsladší, jaké jsem kdy chutnala. Tak trochu to dávám k dobru mé babičce, která se o keříky a rostlinky s láskou a něhou starala. Žádná chemie ani postřiky, jen sluníčko, čistá voda z potoka a chlévský hnůj. To samé platilo i o stromy na sadu. Loukou nám protékal pramen křišťálově průzračné vody zurčící z lesa nad vesnicí. Ten dodával kořenům vláhu a ony se nám odvděčily šťavnatými plody v obřích velikostech. 

Později jsem k ovoci začala přidávat koření, čerstvé nebo sušené květy a tak trochu laškovala i s kapkami alkoholu. Za nejpovedenější produkt považuji jahodový džem s květy bezu. Trochu jsem se bála, jak celý můj pokus dopadne, ale nakonec se stal vítězným receptem v celorepublikové  soutěži.

Čokoládou v džemu jsem se nechala inspirovat a sice dcerou mé kolegyně, která donesla do práce rybízový džem s čokoládou a na něm bylo romantickým fontem napsáno: "jak chutná láska".

Doma jsem se ujala díla a vytvořila svůj první jablíčkový džem s tmavou čokoládou. V článku odkazuji na recept, který sice není onen původní, za to vymazlený a excelentně vyladěný. Skleničku jsem poslala po kolegyni s odpovědí: "tak chutná inspirace".

Jak běžel čas, po džemech a marmeládách začala být poptávka. Ochutnávky a osobní doporučení jsou tím nejúčinnějším marketingem, jaký mohl trh vůbec vymyslet. Kamarádky z města mají sice všude blízko, ale čerstvé zahradní a lesní plody v té nejčistější panenské přírodě si den co den natrhat nemohou. A tak se začala rozvíjet před více než dvaceti lety moje Hand made dílnička na výrobu lahodných skleniček plných dokonalého ručně sbíraného ovoce, rozvařeného šetrnou metodou na výtečné džemy. Později jsem džemy a marmelády vařila pro hotelové hosty. K snídaním i jako suvenýry z cest po Pošumaví.

Med z Pošumaví si získal velkou popularitu jako samotný produkt. Blahodárné přírodní sladidlo, které je pro mě zdrojem trvalého zdraví. Začala jsem jeho sílu používat i na přislazování džemů. Vím, že vařením veškeré zdraví prospěšné látky v podstatě zničím, ale sladká chuť a vůně zůstávají a výrobkům dávají hebkost a lahodnost, která se ničím jiným nenahradit nedá.


Jablíčkový džem s bílou čokoládou milují zejména děti


Ty moje ho zbožňují natřený na vařících lívancích právě sundaných z tálu. Bílá čokoláda dodává krémově smetanovou chuť, která když se teplem rozvolní, je nebesky jemná a lahodná. Studovala jsem složení čokolády od českého výrobce, který nepoužívá palmový tuk, ale kakaové máslo. Tato čokoláda obsahuje sušené plnotučné mléko a sušenou smetanu s extraktem madagaskarské vanilky. Spojení této slasti s našimi jablíčky utrženými rovnou z větve, je prostě božské.

A teď k oné jednoduché receptuře. Na skvělém jablíčkovém džemu s bílou čokoškou není nic složitého. K výrobě potřebuji jablíčka, citron (pokud možno v BIO kvalitě), třtinový cukr, bílou kvalitní čokoládu a trochu vody na podlití.

Čerstvá natrhaná jablíčka důkladně omyji, jedno po druhém prohlédnu, oloupu, zbavím bubáků a jadřinců. Nakrájím na kousky asi tak centimetr na centimetr nebo i větší. Tentokrát jich mám na čistou váhu jen tři čtvrtě kilogramu. Množství jsem upravila k velikosti bílé čokolády, která má v balení osmdesát gramů. 

Nakrájená jablíčka ihned zakápnu šťávou z jednoho citronu a dobře promíchám, aby nezhnědla. 

Přendám je do svého měděného hrnce, podliji dvěma sty mililitry vody a postavím na plotýnku. Pozvolna zahřívám. Vařím je pomalým táhlým způsobem asi tak deset minut. Až začnou povolovat a měknout, přisypu dvě stě gramů třtinového cukru. Svařuji a redukuji do husté konzistence. Pektin nepoužívám. Jablíčka ho mají v sobě dostatek v přirozené formě a sami s cukrem a citronovou šťávou dokáží z hmoty vytvořit hustou ovocnou směs. 

Ke konci vaření přidávám bílou čokoládu. Neřeším velikost kousků, přelomím ji na třikrát a přidám k jablkům. Během okamžiku se s horkými jablky spojí do jednolité textury. Míchám! Čokoláda by se mohla přichytit na dně hrnce a začít se připalovat.

Ihned plním do skleniček a zavařuji. Vysoký hrnec, utěrka, voda a dostatek místa okolo skleniček. Voda by měla dosahovat asi tak do dvou třetin džemů. Pak už jen hlídám teplotu 80 °C a čas dvaceti minut. Džemy vyndám, nechám vychladnout a přesouvám do spíže k dozrání. 

Chutě a vůně se skamarádí za tři týdny. Pak už mohu jablíčkový klenot s bílou čokoládou otevřít a ochutnat.

Jak snadno a originálně poslat jablíčkový džem s bílou čokoládou do světa se můžete inspirovat zde.