Džem z červených hroznů

Přirozeně sladký, svěží a návykový

Je teplé zářijové odpoledne a já se vydávám na zahradu. Už zdálky mě vítá sladce podmanivá vůně právě dozrávajících hroznů. Miluji tyhle jedinečné okamžiky, kdy sluneční paprsky dopadají na šťavnaté plody ovoce a dodávají jim sílu, energii a krásu. Každý kousek laskají a věnují mu náležitou péči a lásku k tomu, aby mohl dozrát a dál pak potěšit svou lahodnou chutí a svěžestí naše smysly.

Hojnost letošní úrody je velkolepá! A tak kromě pojídání čerstvých kuliček, vyrábění ranních SMOOTHIES a výroby hroznové šťávy zbylo ještě dostatek na domácí džem.

Příprava domácího džemu z červených hroznů není vůbec nijak složitá. Na 6 skleniček si vystačím s 1 kg bez semenných kuliček červených hroznů (když mám k dispozici se semínky, nic se neděje. Jen si každou kuličky rozdělím na polovinu a jadýrka vyndám. Přiznávám, je to piplačka, ale vyplatí se. Semínka mají nahořklou chuť a výsledek marmelády mohou pokazit).

K (hroznovému) vínu si ještě připravím 500 g třtinového cukru, 10 g citrusového pektinu a šťávu z 1 citronu.

Hroznové kuličky propláchnu pod proudem tekoucí vody a vložím do větší nádoby. Přiliji studenou vodu se šťávou z 1/2 citronu a nechám je "odmočit" na cca 5 minut.

<Dělávám to tak s téměř každým bobulovým ovocem, které si na zahradě natrhám po vydatném letním dešti. Získám tak jistotu, že se odplaví řádně prach a případní nežádoucí broučci, kteří se někdy dokáží bravurně schovat>

Po "koupací" proceduře hroznové kuličky opět krátce proliji přes sítko pod proudem chladné vody a přendám do kameninového hrnce. Kuličky mírně rozmělním, aby pustily šťávu. K tomu si vystačím s obyčejným šťouchadlem na brambory. Úplně postačí, když každá kulička mírně pukne. Chci, aby ve výsledku zůstaly v každé skleničce pořádné kousky ovoce.

Rozmačkané hrozny postavím na plotýnku sporáku a začnu je pomalu prohřívat. Když začnou probublávat, párkrát je pěkně ode dna zamíchám a zasypu třtinovým cukrem. Předtím si asi 100 g cukru dám stranou, abych ho mohla smíchat s citrusovým pektinem. 

Hroznovou hmotu vařím na mírném plameni, dokud se všechen cukr v hroznech řádně nerozpustí a směs nezačne houstnout do konzistence sirupu. Délka vaření se různí. Někdy stačí pět minut, jindy i minut deset. Hodně to záleží na množství přírodní šťávy, které v sobě hrozny ukrývají.

Když trhám hrozny druhý den po vydatném dešti, obsahují vody ještě více.

Čím jsou tedy hrozny šťavnatější, tím se prodlužuje doba redukce. Řádově o pouhých pár minutek.

Na úplný závěr přidávám vymačkanou šťávu z 1 citronu. Díky kyselině se tak uvolní ještě více přírodního pektinu v ovoci a džem získá pevnější texturu. Citronová šťáva zvýrazňuje chuť džemu a zabraňuje případné krystalizaci cukru.

Je čas provést zkoušku úspěchu. Tou není nic jiného, než test tuhosti džemu. 

Provedu ho tak, že malou naběračkou odliji na vychlazený talířek trochu džemu a nechám vychladnout. Talířek nakloním a sleduji, zda po talířku stéká nebo se dlouze táhne. Ta druhá varianta je správná. Džem by téci rozhodně neměl. Ale neměl by být ani rosolovitý až gumový.

Pokud džem teče, postavím ho ještě na chvilku zpátky na plotýnku a mírně zredukuji. A když je gumový, pak už je přetažený a  nic moc s ním nevymyslím. 

Stávalo se mi to v počátcích mých džemových pokusů, kdy jsem tovar převařila a výsledek se podobal spíše nevzhlednému pomačkanému rosolu, který jsem pak (protože mi ho byla škoda vyhodit kvůli velmi kvalitnímu ovoci) naředila trochou vody, chvilku převařila a použila jako základ pro linecký koláč. Rozhodně tato ovocná směska neměla s pojmem džem nic společného. Ta do sklenic nepatří.

Když jsem s výsledkem spokojená, odstavím z plotýnky a seberu případnou pěnu. Hotovo. Džem z červených hroznů je připravený k plnění do skleniček.

Skleničky a víčka vždycky řádně vymyji a vysterilizuji. Dodržováním důsledné hygieny se předcházím případnému zkvašení džemu a znehodnocení celého produktu. 

Džem do skleniček plním pomocí naběračky skrz silikonový trychtýř. Zabráním tak případnému znečištění okrajů skleniček a docílím rovnoměrného rozdělení kousků ovoce a husté šťávy v každé skleničce. 

Můj TIP: pokud nemáte silikonová trychtýř, vystačíte si z obyčejnou PET lahví. Službu udělá stejnou a po použití ji můžete hned vyhodit. Na další džemíkování použijete zase novou a odpadne vám umývání dalšího kousku nádobí. Petku zkrátíte nožem v jedné třetině za hrdlem, vložíte do sklenice a naléváte ovocnou směs.

Naplněné skleničky džemem z červených hroznů dobře uzavřu a obrátím dnem vzhůru. Nechám vychladnout. Skladuji v temnu a chladu. A pokud je v nejbližší době nedaruji anebo hned nesním (POZOR! JE NÁVYKOVÝ), je lépe džemy sterilovat.

PS: mojí zaručenou pojistkou je DŽEM zavařit - tedy sterilovat v hrnci při teplotě 80 °C. Nemusíte si kvůli tomu nutně kupovat drahé zavařovací nádobí. Postačí větší kastrol s vyšším dnem, který "vystelte" starší utěrkou. Vyskládejte skleničku vedle skleničky tak, aby se nedotýkaly. Dolijte vodou do 1/3 DŽEMŮ. Přikryjte dobře padnoucí pokličkou a postavte na plotýnku.Tuhle metodu používala moje babička, maminka a ani mě ještě nezklamala za celých dvacet let.


Domácí džem z červených hroznů můžete věnovat jako exkluzivní dárek svým přátelům či rodině. Inspirace, jak snadno, rychle a originálně džemy a marmelády zabalit, 

přichází zde >>