Darujte originalitu. Ručně vyrobený dárek si zaslouží jedinečnost

Skvělé tipy jak s láskou obdarovat a ohromit

Dárkové balení domácích džemů a marmelád
Dárkové balení domácích džemů a marmelád

Dárky z vlastní kuchyně nebo Hand made dílny jsou pro mě známkou jedinečnosti, kvality a originality. A je jedno, zda se jedná o domácí džem z vlastních jahod ze zahrádky, ručně pletenou čepici či s láskou vyrobené pralinky. Každý dárek, který projde laskavýma rukama, si s sebou nese otisk kousku srdce darujícího a má vdechnutou duši. Říkávám, že takové dárky jsou ŽIVÉ.

Dárky z domácí továrny rozdávám s láskou snad při každé příležitosti. Ať jsou to narozeniny, pozvánka na společenskou večeři nebo svatební obřad, bez dlouhého přemýšlení vím, jak druhé potěšit a co jim darovat.

Dárkování začalo kdysi dávno marmeládováním. Zahrada se od jara do podzimu prohýbala čerstvými voňavými a šťavnatými plody ovoce. Pro mě byla samozřejmost zajít si po ránu natrhat na zahrádku jahody nebo rybíz a udělat si výživnou a zdravou snídani. Ovšem pro pár mých kamarádek z města to byl jen vzdálený sen. Přemýšlela jsem, jak jim kousek té své přírody doručím na jejich stůl, aby si i ony mohly užívat pocitu čerstvosti a lahodnosti mnou vypěstovaných a ručně natrhaných bobulí.

Marmelády a džemy! To je ono. Všechno to úžasné ovoce mohu napěchovat do skleniček a darovat jim ho ve stavu, na kterém si budou moci pochutnávat kdykoliv a kdekoliv se jim zlíbí. Budou ho mít pořád po ruce. 

Kousek duše mé zahrady ve sklenici. Ovoce posilněné teplými slunečními paprsky z čisté přírody našeho úžasného kraje - skvosty, které dokáží zlepšit náladu, potěšit chuťové pohárky a dodat tělu i duši nekonečnou pohodu.

Vždyť marmelády a džemy jsou mou velikánskou vášní, která mě provází od útlého dětství.

Daruji svým blízkým jen to, co dopřávám sobě nebo své rodině!

Tyhle sladké ovocné skvosty vyrábím pro sebe celou řadu let a jim přece tak chutnají. To jsou ty pravé a jedinečné dárky pro všechny dámy (dnes už i páni), co si marmelády sami uvařit nechtějí nebo je neumějí. 

Tím se začal opět rozhořívat plamínek mé vášně a zanícení pro své vnitřní uspokojení a smysl pro novou práci.

Aby každá sklenička, kterou s láskou předávám, vypadala co nejpřitažlivěji, začala jsem je oblékat. A jak dodat každé jednotlivé marmeládě a každému džemu šmrncovní háv? Třeba recyklací zbytků papíru, sítěk, krabiček, košíků, drátků a různých druhů celofánů.

Využívám i svého talentu háčkování a pletení, kdy obyčejné skleničky obléknu do háčkované sukně nebo pletené čepice.

Med z Pošumaví
Med z Pošumaví

S minimem vynaložených prostředků připravím maximální potěšení a radost druhým.

S velkým úspěchem využívám obyčejné síťky z pomerančů, citronů nebo třeba cibule. Balení je jednoduché, rychlé a originální. Použít můžete i síťový obal z tropického ovoce, ve kterém je přepravováno pro jeho bezpečí. Pro vylepšení detailu přidám zbytek sušené limetkové kůry

Nevyhazuji ani vyždímané polovičky citronů a limetek. Špičkou nože narovnám vnitřní vlákna do původního tvaru a nechám usušit. Takto upravené citrusy snadno připevním na balení tavicí pistolí. Dárkovému balení dodají jedinečnost a autenticitu.  

Radost udělá i sklenička lahodné pomerančové marmelády v plechové krabičce vystlané obyčejnými hoblinami. Sehnat se dá v asijských obchodech za pár kaček. Stejnou službu udělá i proutěný košíček, který jste někdy zakoupily na tržnici spolu s ovocem.

Dárkové balení oživí i obyčejná plastová krabička od hroznového vína. Vejdou se do ní akorát dvě skleničky. Krabičku jsem vystlala bublinkovou fólií a přihodila pár srdíček z textilu, které mají napovědět, že vše je darováno s láskou. 

Obyčejnou skleničku soudkového tvaru jsem pomocí tvarovacího drátku přeměnila v půvabný  romantický košíček. Jeden drátek se omotá těsně pod víčkem a druhý se z každé strany skrz něj provlékne, upevní a rukojeť je na světě. Ještě malou kytičku na ozdobu a džem z banánů a hroznového vína může vyrazit do světa na zkušenou.

Domácí džem z banánů a červených hroznů vyladěný citronovou trávou
Domácí džem z banánů a červených hroznů vyladěný citronovou trávou

Dlouhé zimní večery jsou ideální dobou ke kreativnímu vytvoření garderoby pro nastávající sezónu. Postačí jednoduchá sukýnka ze zbytků vlny, háčkovaná řetízková stužka a výsledný dárek získá o stupeň vyšší level. 

Borůvkový džem s kustovnicí
Borůvkový džem s kustovnicí

Miluji vůni levandule! Používám ji do celé řady marmeládových i džemových výrobků. Když ji na zahradě natrhám a usuším, otrhané suché a nevzhledné stonky poslouží ještě k dobré věci. Vystelu jimi plechovou krabičku s motivem levandulových květů. Dárkové balení je naprosto jedinečné, lahodí oku i duši a navíc nádherně voní.  

Marmeláda, džem i med vypadají dokonale i v obyčejném celofánovém sáčku. A když ke skleničkám přidám dřevěnou vidličku nebo lžíci, dárkové balení je kompletní. Skleničku stačí otevřít a ochutnat! Přes horní okraj sáčku přeložím bílý nebo barevný papír, přicvaknu sešívačkou a mám hotovo. Když vysypáváte děrovačku, papírové konfety nevyhazujte. Uložte si je do skleničky a využijte je jako "posypový sníh" v průhledných sáčcích.

Pohrajte si s fonty a představte svůj výrobek v barevných variacích. Papír vytiskněte, přeložte do požadovaného tvaru a připevněte na obou koncích sešívačkou. 

Naprosto luxusně vypadá džem darovaný v dřevěné truhličce vyložené bílým sametem. Dárek k výjimečné události, který ohromí a povznese obdarovaného do výšin vskutku nebeských. 

Tak tenhle svatební džem z jahod a plátků růže nenechal jedno oko suché. A co teprve chuťové pohárky! Ty zažívaly svatební nostalgii ještě dlouhé týdny po onom slavnostním dni. Lahodná kombinace ovoce s královnou květin propůjčovala každému dni výjimečnost a připomínala horoucí lásku ruku v ruce s vášní.

Jako obal posloužil obyčejný bílý plechový koš, na jehož dno jsem vložila kousek molitanové, vodou namočené hmoty. Pak už zbývalo jen naaranžovat čerstvé květy růží a vedle postavit onu skleničku fantastického džemu. Výsledek je dechberoucí!

Sklenička ovocné pochoutky se krásně vyjímá v obyčejném celofánovém sáčku, jehož dno zdobí nastříhané proužky hedvábného papíru. Kartička s popisem a složením visí ležérně připnuta na horním okraji dárkového balení. 

Elegantní zavařovací sklenice se nepotřebují příliš mnoho ukrývat. Když se chystám vařit marmeládu nebo džem, už předem přemýšlím, jaký tvar skla k danému ovoci doladím. Ze všeho nejvíce se mi líbí netradiční formy sklenic, které sami o sobě jsou rafinované a jedinečné. Ráda používám soudky různých velikostí nebo takové ty buclaté WECKY, které jsou sice dražší, za to dokonalé.

Citronovou marmeládu jsem schovala do hezkého soudku se stříbrným víčkem. Etiketu připevnila pomocí zeleného drátku omotaného těsně pod uzávěrem. Sklenička se hezky vyjímá v průhledném celofánovém sáčku vystlaném hoblinkami staženém jednoduchým provázkem, na který jsem připevnila jako módní doplněk dřevěnou vidličku.

Skvělou balící službu prokáže i jednoduchý sáček z organzy. Dárek v něm vypadá noblesně a rafinovaně. Vybírat lze z mnoha barev i velikostí, stačí popustit svou kreativitu a napasovat ten správný k věnované marmeládě nebo džemu.

Domácí citronová marmeláda
Domácí citronová marmeláda

Velmi přitažlivé je zabalit sklenici do saténové stužky jako klasický dárek. K vyladění celkového dojmu jsem použila látkové květiny s prostřiženým středem, skrze který se dekorace snadno navlékne na stuhu nebo provázek. Tyhle drobnůstky se dají vyrobit doma ze zbytků látek. S tím si rádi poradí vášniví kreativci. Jinak se dají ozdoby v různých tvarech, velikostech i barvách zakoupit za pár korun v obchůdcích s dekorativními předměty.

Jablíčkový džem se zlatými rozinkami v ginu
Jablíčkový džem se zlatými rozinkami v ginu

V jednoduchosti je prostě krása. Byl by hřích skrýt tuhle naprosto výjimečnou jablíčkovou pochoutku s čokoládou do krabičky. Džemy z jablek vařím téměř celý podzim. Dokud jsou tyhle šťavnaté plody na stromech, sklízím a zavařuji. Každá várka je jedinečná a v limitované edici. 

Mně osobně nejvíce chutnají v kombinaci tmavé a bílé. Samozřejmě mám na mysli čokoládu! Používám velmi kvalitní výrobky s vysokým obsahem kakaa. Záleží na chuti jablek a koření, kterým se chystám džem doladit. Zlatá střední cesta je s 85 % kakaa. Čím má čokoláda vyšší podíl kakaa, tím je výsledný džem tmavší a s intenzivnější chutí.

Děti si zase velmi oblíbily cokoli ve skleničce s čokoládou bílou. Má jemnější a smetanovější chuť. Skvělý džem je s jahodami a bílou, ale ten jablíčkový předčil očekávání.

Skleničku džemu postavím na dno sáčku, kolem ledabyle pohodím pár stébel slámy a sena (sláma k bílé, seno k tmavé čokoládě - ať to mám pěkně barevně sladěné), přidám voňavý badyán a uzavřu kartonovým papírem, kam předem napíši celé jméno džemu a jeho složení. Sepnu sešívačkou a dárek může putovat třeba na oslavu.

Při výrobě etiket se dost vyřádím v Canvě. Naprosto dokonalý nástroj pro kreativce, co se potřebují jak se patří umělecky projevit.

Sytě barevný džem s kousky mandlí je krásný sám o sobě. Slušet mu bude jen obyčejná "čepička" z kartonového papíru, který jsem předem trochu pomačkala. Snáze se s ním pracuje a také mu dodá starobylý ráz. Kružítkem jsem přeměřila obvod víčka a přidala pár centimetrů navíc, aby papírová dekorace víčko hezky přesahovala. Kolečko jsem vystřihla zdobícími nůžkami kvůli potrhanému efektu.

Pak už jen stačí pokrývku převázat motouzem a z chlupatého modelovacího drátku vytvořit láskyplné srdíčko, které se ležérně zavěsí pod víčko.

Dýňový džem s mangem a mandlemi
Dýňový džem s mangem a mandlemi