Borůvkový džem s kustovnicí

Slazený medem, doladěný skořicí

Tento borůvkový džem s kustovnicí je svařený v poměru padesát na padesát s jablíčky. Obsahují totiž přírodní pektin, který je zárukou přirozené želírovací schopnosti. Místo cukru jsem použila náš úžasný hustý med z Pošumaví. Varem sice ztrácí své blahodárné účinky, ale jako přírodní sladidlo je chutí i vůní nenahraditelný.

K přípravě tohoto klenotu jsem použila půl kilogramu sladkých červených jablíček a stejné množství ručně trhaných borůvek z té nejčistější panenské přírody Šumavy. K tomu jsem si namočila na pár minut do studené vody 3 lžíce sušené plody Goji nebo-li kustovnice čínské. K doslazení pak půl kilogramu medu. Přidala jsem i špetku mleté skořice, která marmeládě dodá osvěžující chuť.

Nejprve jsem jablíčka důkladně omyla, oloupala a zbavila jadřinců. Nakrájela jsem je na menší kousky a vložila do hrnce s vyšším dnem. Podlila jsem je kapkou vody a nechala rozdusit na mírném plameni, dokud se nezačaly lehce rozpadat.

Množství vody na podlití bude záviset na šťavnatosti vybrané sorty jablka. Obvykle vystačí 75 ml. Důležité je pohlídat si, aby se jablka nezačala ode dna připalovat.

S takto upravenými jablíčky jsem spojila opláchnuté borůvky, přecezenou kustovnici se špetkou skořice a krátce povařila. Hrnec jsem z plotýnky stáhla a sebrala nežádoucí a nevzhlednou pěnu.

V úplném závěru jsem k ovocné směsi dolila med a důkladně zamíchala. Marmeládou jsem naplnila dobře vymyté a vysušené skleničky. Zavíčkovala a nechala sterilovat při teplotě 80 °C přibližně 20 minut. Skladuji v temné a suché spíži do úplného vyjedení.