100 důvodů, PROČ vařím džemy a marmelády

(Sebe)poznávání a (sebe)realizace jsou nejlepší příležitostí nenechat svůj sen spát. 

Před časem se mě kamarádka zeptala, jak to dělám, že moje džemy chutnají tak božsky. Prý mám určitě nějaké tajné fígle a čarovné ingredience, které je činí jedinečnými. A jestli dám dohromady alespoň deset důvodů, proč se téhle "obyčejné" činnosti tak ráda věnuji. 

Pojala jsem to jako výzvu. Usedla jsem ke stolu a vzala papír s tužkou. Znovu si položila Klářinu otázku: Deset důvodů, PROČ vařím domácí džemy? 

Protože mě tahle práce baví, dělám ji ráda a stala se mou vášní. Tři prosté důvody, které jsou pro mě zásadní. Z nich vycházím. Práce, která by mě nebavila, mě šťastnou neučiní. Kdybych ji dělala z donucení, za nic by nestála. A bez vášně by činnost nepřinášela kýžené výsledky. Tak a jsem hotová. Mám tři a do deseti jich dalších sedm chybí. 

Nechala jsem se nachytat na švestkách, deset jich dohromady nedám. Uvařila jsem si kafíčko, udělala pohodičku a najednou se tužka rozepsala sama. Létala po papíře zleva doprava a za sebou zanechávala brázdu písmen měnících se do slov, které utvářely krátké věty.

Proč tuhle obyčejnou činnost proměňuji v neobyčejnou vášeň? Za půl hodiny jsem překvapila sama sebe. Těch důvodů PROČ jsem sepsala rovných sto. Pokud mám sto odpovědí PROTOŽE, pak mi to stojí za to vařit džemy a marmošky dál.

A jak vypadají moje sto důvodové sladké skvosty ve skleničkách? Nahlédněte pod víčka tudy...

Stovka mých PROČ aneb jak nechávám plynout svou kreativitu na sladkých vlnách štěstí

  1. Protože mě to šíleně baví
  2. Protože je to moje obrovská vášeň
  3. Protože je vařím s láskou
  4. Protože mi připomínají dětství
  5. Protože jsem pro ně nadšená
  6. Protože mou učitelkou byla babička (žena v mém životě nejbližší)
  7. Protože z nich ráda připravuji další sladké dobroty
  8. Protože doma vyrobené fantasticky chutnají
  9. Protože umí potěšit tělo i duši
  10. Protože je to bohulibá činnost
  11. Protože dokáži vyjadřovat (nejen) skrze ně svou kreativitu
  12. Protože ráda experimentuji s chutěmi i vůněmi
  13. Protože dělají radost
  14. Protože přinášejí štěstí
  15. Protože jsou originálními dárky
  16. Protože o nich ráda vyprávím
  17. Protože naplňují můj život
  18. Protože dělají radost druhým
  19. Protože jsou lahodné
  20. Protože umí vykouzlit úsměv
  21. Protože je mohu vařit kdekoliv na světě
  22. Protože se dají připravit i venku na ohništi
  23. Protože mohu ovoce jakkoliv kombinovat
  24. Protože protože jsou mým posláním
  25. Protože jsou z čisté přírody
  26. Protože jsou slaďoučké a heboučké
  27. Protože je milují moje děti
  28. Protože nastartují nový den
  29. Protože chutnají k sýrům
  30. Protože dolaďují grilovaná masíčka
  31. Protože o nich mohu psát a dělit se o recepty
  32. Protože jsou mí přátelé z nich nadšeni
  33. Protože každý nově vyrobený podněcuje můj vnitřní oheň
  34. Protože jsou mým lékem k trvalému zdraví
  35. Protože jsou mou cestou vpřed
  36. Protože sbližují a jsou přátelské
  37. Protože se mnou cestují kamkoliv se mi zamane
  38. Protože vyjadřují mé pocity
  39. Protože přinášejí potěšení
  40. Protože je to činnost uklidňující
  41. Protože jsou ozdobou a chloubou mé spíže
  42. Protože jsou uspokojují touhu po mlsání
  43. Protože do nich vkládám kus své duše
  44. Protože jsou přírodou ukrytou ve skleničkách
  45. Protože je mohu (s)ladit s medem
  46. Protože si jejich výrobu užívám plnými doušky
  47. Protože je považuji za klenoty sladké kuchyně
  48. Protože jsou Hand made 
  49. Protože jsou zdrojem energie
  50. Protože mi dodávají vitalitu
  51. Protože hýčkají chuťové pohárky
  52. Protože jsou darem přírody
  53. Protože jsou z kvalitních plodů
  54. Protože mi rozvíjejí disciplínu a návyky
  55. Protože jsou vařené z nejčerstvějšího ovoce
  56. Protože si plody do nich sama pečlivě vybírám
  57. Protože jsou smyslem mého života
  58. Protože jsou bez chemie
  59. Protože je vařím v hrncích s rodinnou tradicí
  60. Protože v nich objevuji své skryté vlohy
  61. Protože povzbuzují mojí tvořivost
  62. Protože jsou krásou ve sklenici
  63. Protože jsou sluncem pro duši
  64. Protože rychle dodávají energii
  65. Protože pomáhají odreagovat od všedních starostí
  66. Protože jsou mou regenerací těla, duše i mysli
  67. Protože oživují slavnostní tabuli
  68. Protože sluší palačinkám
  69. Protože jsou pohádkově dobré
  70. Protože zlepšují náladu
  71. Protože jsou nabité slunečními paprsky
  72. Protože jsou výživou pro duši i mysl
  73. Protože posilují libido
  74. Protože přinášejí nejvyšší uspokojení těla, duše i mysli
  75. Protože mě učí trpělivosti
  76. Protože díky nim vnímám přírodu všemi smysly
  77. Protože i v zimě přinášejí domů slunce a teplo
  78. Protože mé recepty vychází z filosofie ryzosti a jednoduchosti
  79. Protože jsou mým životním stylem
  80. Protože dodávají šťastnou rovnováhu
  81. Protože v každém ročním období mi ukazují cestu na tajný ostrov pokladů
  82. Protože jsou otevřenou náručí k přijímání darů přírody
  83. Protože i v zimě přičarují kousek léta
  84. Protože lépe poznávám sama sebe
  85. Protože dodávají optimismus
  86. Protože mohu prezentovat vlastní značku
  87. Protože je řadím ke gurmánským zážitkům
  88. Protože si mohu měsíc co měsíc užívat těch nejvybranějších darů přírody
  89. Protože poukazují na význam sezónnosti
  90. Protože jsou pomalým během na dlouhé trati
  91. Protože uspokojují hlad po svěžesti
  92. Protože je řadím mezi životní rituály
  93. Protože si s nimi mohu užívat pikniky v přírodě
  94. Protože mohu vytvářet kontrasty struktur a chutí
  95. Protože jsou mým doppingem
  96. Protože každá nová várka je pro mě oslavou
  97. Protože mi dodávají harmonii
  98. Protože v nich nacházím uspokojení ve všech formách smyslových zážitků
  99. Protože se inspiruji v přírodě
  100. Protože z nich dýchá klid a pohoda 

Nevěřím vlastním očím! Je jich fakt jedno sto. Během psaní a přemýšlení jsem si uvědomila jednu zásadní věc. To, co mě bavilo už jako dítě, je nyní mou velikánskou součástí. Přijala jsem ji do svého života a dělám ji s vnitřním zápalem. Vlastně se někdy přistihnu, že jsem duchem pořád někde u svých marmelád.

Když procházím zahradou a vidím, jak ovoce dozrává, představuji si, jaké dobroty z něho navařím. Na tržnici sleduji každou bedýnku a myslím na to, jak ta svěže vypadající úroda se rozvařuje v mém hrnci a ukrývá ve skleničkách radosti a štěstí. Čím šťavnaté plody dochutím, s kým je zkombinuji a do jakého skla je naplním. 

Zavařuji i na dovolené. V kufru s námi cestuje měďák, bedýnka skla, dóza pektinu a dřevěná vařečka. A jak jinak, i pár skleniček našeho Medu z Pošumaví. Ovoce kupuji v místech, kde pobýváme. Je lokální, čerstvé a od farmáře putuje rovnou do mé náhradní kuchyně. Zatímco rodina poznává okolí, já se na jeden až dva dny uvelebím s ovocem ke sporáku a propadám vášni džemování.

Na procházky do přírody vyrážím zásadně se svým Canonem. Někdy i s jedním nebo dvěma džemíky v kapse. Kdykoliv si všimnu nějakého (ne)obyčejného místečka, zajímavé scenérie nebo prostoru vhodného k zachycení atmosféry, ladím objektiv a skleničku. 

Dýňový džem s mangem a mandlemi jsem ponořila do větví bezu porostlých lišejníkem. Kompozice, vzniklá prostou náhodou při výšlapu na Želivský vrch, je pro mé oči i duši dech beroucí. Hledám krásu v maličkostech, půvaby v přírodě a originalitu ve své duši. 

Ve starém pařezu, který zůstal po vykácení staré švestky, jsem objevila prostor pro jablíčkový džem s čokoládou. Pařez a džem spolu ladí co do barvy, stylu i ročního období.

Sněženky oznamující příchod jara propůjčily svůj šarm a šmrnc kiwi džemu. Trsy bílých květů rašících na mezi ve volné přírodě mě zkrátka uchvátily. Málo kdy se s nimi setkávám mimo domácí zahrady a parky. Stráň, která těmto poslíčkům jara patří, je tím nejšťastnějším a nejkrásnějším místem v Pošumaví.

Marmelády a džemy vařím s láskou. Jsou připravovány výhradně z čerstvého ovoce, chemicky neošetřovaného, bez přidávání umělých barviv a konzervantů. Vždy jsou pouze v limitované edici, proto jsou pokaždé originální co do chuti, vůně i balení.

Zahušťuji je pouze přírodním citrusovým pektinem. Pokud má ovoce dostatek pektinu svého přirozeného, pak zahušťovány nejsou vůbec. Příkladem je dýňový džem s mangem a mandlemi anebo jablíčkový džem s tmavou čokoládou.

Každý kousek ovoce prochází mýma rukama. Pečlivě ho vybírám a kladu důraz na kvalitu, správný stupeň dozrání a čerstvost. Zelené bylinky jsou z naší zahrádky. Ostatní koření je v prvotřídní kvalitě kupováno v BIO prodejnách.

Každá sklenička je plná parádních kousků ovoce! Je slazená buď naším medem z Pošumaví anebo cukrem bílým či třtinovým. Pro zvýraznění barvičky a chuti přidávám čerstvou citronovou šťávu. Ovocné dobroty obsahují vždy více jak šedesát % podílu čerstvého ovoce. Marmelády pak více jak padesát %. 

Sladké skleničky podle Rettigové
Sladké skleničky podle Rettigové

PS: jaro v Pošumaví. Tuhle rozkvetlou stráň bílých kvítků sněženek ve volné přírodě považuji za dech beroucí a inspirující zážitek. 

Za další inspirací do malebného Pošumaví a kde na svět přichází zlatem oceněný Med z Pošumaví a sladké skvosty ve skleničkách plných radosti se vydejte tudy >>